Kjære bibliotekledere, (Kopi til Arbeidsgruppe for resource management og kontaktpersoner for katalogisering.)
Takk for alle tilbakemeldinger angående RDA toolkit. En del av dere har meldt dere på, mens andre ønsker mer informasjon og oppklaringer. Det kan bli litt mye tekst, men jeg håper dere vil lese det hele. Det kan kanskje lønne seg å lese dette også for de som alt har meldt seg på. 😊
I den påminnelsen jeg sendte dere i går var jeg litt uheldig med en setning. Jeg beklager dette. Jeg skal prøve å presisere litt hva jeg mente å si og gi en litt videre oversikt over situasjonen, som jeg håper kan oppklare litt.
RDA skal innføres i Norge. Her kan jeg henvise til Nasjonalbibliotekets nettsider for mer informasjon: https://kunnskapsbase.bibliotekutvikling.no/ressurser/kunnskapsorganisering/
Vi har innført bruk av RDA i konsortiet allerede, men hittil er det frivillig. Bl.a. Nasjonalbiblioteket bruker det nye regelverket aktivt. Etter hvert vil det bli innført som det regelverket vi skal bruke. Det er ikke satt noen endelig dato, men neste sommer har vært antydet. Dere som søker i eksterne ressurser vil allerede ha funnet og importert RDA-poster. For å vurdere kvaliteten på disse, trenger man litt kunnskap om RDA. Jeg regner med at det varierer litt hvor mye arbeid dere legger i å vurdere og eventuelt korrigere disse.
Det er rimelig at dere vil trenge litt tid på å sette dere inn i det. Derfor er det lurt om dere begynner å bruke det allerede nå. Men for å få brukt det, trenger dere tilgang. Regelverket er ikke lenger en bok, men et toolkit som ligger på nettet og som man abonnerer på: (Under subscribe finner dere priser. Konsortieabonnementet gir 5 % prisavslag på dette.) https://www.rdatoolkit.org/
Blant de tingene dere lurer på er: Er det mulig å melde seg på seinere? Svar: Ja, det er mulig. Det er fint om dere da bruker support-systemet i stedet for eposter direkte til meg. ALA (leverandøren av toolkitet) sier også at man kan øke antall samtidige brukere når som helst i løpet av året. Men hvis man vil gå ned i antall, må det gjøres i forbindelse med den årlige fornyelsen av abonnementet. «Tilbyr Unit kurs i RDA?» Svar: Nei, vi gjør ikke det. Vi har aldri holdt katalogiseringskurs. Denne typen opplæring forventer vi at bibliotekutdanningen tar seg av.
Noen lurer også på hvor mange samtidige brukere man vil trenge. Det er jo naturlig at man har så få som mulig siden prisen avhenger av dette, men samtidig nok til å dekke behovet. Dette er litt vanskelig for meg å svare på. Det avhenger mye av hvor mye dere katalogiserer selv. Jeg har nevnt Nasjonalbibliotekets tilbud tidligere, men jeg skylder kanskje å presisere dette. NB tilbyr 30 gratis tilganger for norske bibliotek. Dette vil inkludere folkebibliotekene, og er beregnet på de som katalogiserer lite.
Nasjonalbibliotekets tilbud finner dere mer om her (skroll litt nedover): https://kunnskapsbase.bibliotekutvikling.no/ressurser/kunnskapsorganisering/...
Noen lurer på om man kan begynne med å bruke NB’s tilbud og eventuelt melde seg på konsortieløsningen seinere. Svar. Ja, det kan man gjøre. Men det er jo lett å se for seg at det kan bli stor pågang på de 30 tilgangene som NB tilbyr, spesielt i starten når alle er i en læringsfase. Det kan jo hende at det vil fungere helt fint også for alt jeg vet. Vi har jo ikke noe erfaring med dette enda.
Vi har også lagt ut litt informasjon om bruk av RDA i konsortiets Verktøykasse for katalogisering, som kanskje ikke dere bibliotekledere kjenner like godt: https://katalogisering.bibsys.no/
Har dere andre spørsmål om RDA i konsortiet, må dere gjerne sende oss disse. Bruk da helst support-systemet. https://www.unit.no/hjelp-alma Helt nederst er det lenke til support-systemet (krever pålogging). Eller dere kan bruke epost: support@unit.nomailto:support@unit.no
Jeg håper dette gir dere litt mer å gå ut fra. Beklager at dere ikke har fått det tidligere. Jeg måtte avveie informasjonsmengde mot andre ting, og da valgte jeg en nokså kortfattet tekst i starten. Bare spør igjen hvis det er mer dere lurer på.
Vennlig hilsen Anne Munkebyaune, Unit
Fra: Anne Kristin Munkebyaune Sendt: 18. september 2019 13:54 Til: bibliotekledere@bibsys.no Emne: SV: Konsortieabonnement på RDA Toolkit
Kjære bibliotekledere, Jeg minner om denne forespørselen fra oss. Fristen for å svare er 20. september, så det er ganske nært forestående. Minner også om at alle må ha tilgang til RDA toolkit for å katalogisere i konsortiet i framtiden. Det er frivillig å delta i konsortiets felles løsning, men da må dere skaffe dere tilgang på andre måter.
Vennlig hilsen Anne Munkebyaune, Unit.
Fra: Anne Kristin Munkebyaune Sendt: 23. august 2019 11:10 Til: bibliotekledere@bibsys.nomailto:bibliotekledere@bibsys.no Emne: Konsortieabonnement på RDA Toolkit
Kjære bibliotekledere,
BIBSYS-konsortiet skal gå over til å bruke de nye katalogiseringsreglene, Resource Description and Access (RDA). Regelverket er et online-produkt som krever abonnement. (https://www.rdatoolkit.org/)
Rådgivende gruppe anbefaler at BIBSYS-konsortiet velger en modell for fellesabonnement hvor hver institusjon får et gitt antall samtidige brukere, og at fakturaene blir sendt direkte fra tilbyder av toolkit'et til hver enkelt institusjon. Denne løsningen gir 5 % rabatt på listepris.
Å delta i konsortiets abonnementsordning for RDA Toolkit er frivillig. Vi vil opplyse om at Nasjonalbiblioteket har noen felleslisenser. Ta kontakt med NB hvis dere vil prøve disse.
Vi trenger tilbakemelding fra dere hvor dere svarer på følgende:
1. Navn på institusjon, engelsk navneform 2. Navn på kontaktperson 3. Kontaktpersons epostadresse 4. Hvor mange samtidige brukere dere vil ha.
Svarfrist: Svaret sendes pr epost til anne.munkebyaune@unit.nomailto:anne.munkebyaune@unit.no innen 20. september 2019. (Til orientering: Dere vil seinere få tilsendt 3 skjemaer som skal fylles ut og sendes til The American Library Association (ALA). Nærmere opplysninger om dette kommer. Vi må først lage en oversikt over hvem som deltar og sende den til ALA før dere kan begynne å sende inn de 3 skjemaene.)
Vennlig hilsen Anne Munkebyaune Unit