Hei alle,
Et begivenhetsrikt år er lagt bak oss, med mange hendelser- både store og små. Først av alt- vi har ett års erfaring med Alma som nytt biblioteksystem. Ett år jeg er sikker på at mange av dere har kjent på som relativt krevende med mange endringer. Tilbakemeldingene vi får er at ting faller på plass sakte men sikkert. Verdt å merke seg er kanskje en uttalelse fra juni 2015 under Alma-seminaret på UiO, der Roger Brisson som tidligere var leder på biblioteket ved Boston University og en av Alma ”early adopters” sa at vi måtte være forberedt på at det nok ville ta ett år før en begynner å kjenne seg komfortabel med Alma og få det under huden. Det er fremdeles dessverre en del rundt Alma som ikke er på plass, og som vi var klar over ville ta tid. Spesielt gjelder dette fjernlån og en del av Nasjonalbibliotekets spesielle behov. Disse sakene jobbes det intenst med og de kommer fortløpende på plass i tråd med de planer som er lagt sammen med de involverte parter. Jeg vet at mange av dere har ventet i overkant lenge på respons fra brukerstøtte rundt Alma. Det nye og dels krevende er at det, til forskjell fra det gamle biblioteksystemet, er mange forskjellige konfigurasjoner for forskjellige institusjoner i Alma. Dette er krevende og det vil jobbes med videre i 2017.
Nytt brukergrensesnitt for Oria var planlagt satt i drift i løpet av 2016, men er skjøvet til første del av 2017 som et resultat av forsinkelser hos Ex Libris. Sammenslåing av bibliotek i Alma som en konsekvens av fusjoner i UH-sektoren har tatt en del tid i år og vil fortsette gjennom 2017. Det er etablert gode rutiner og det er et godt samarbeid med Ex Libris og de berørte institusjonene rundt dette.
BIBSYS er mer enn biblioteksystemet og Oria. Vi har startet og gjennomført flere sammenslåinger av Brage-bibliotek, også disse som et resultat av blant annet fusjoner mellom institusjoner i UH-sektoren. Samtidig er Brage oppdatert til nye versjoner med ny funksjonalitet. Det blir spennende å se i hvilken grad forslaget om et nytt felles nasjonalt ”Vitenarkiv” får gehør og hva dette evt betyr.
Forskningsdata er et område jeg vet flere av bibliotekene blir mer og mer involvert i. BIBSYS har med virkning fra 2016 et nasjonalt ansvar for å utstede persistente identifikatorer (DOI) til forskningsdata. Dette arbeidet har kommet godt i gang og det er inngått avtale med flere institusjoner. I tillegg har BIBSYS inngått avtale med flere institusjoner om bruk av BIRD – BIBSYS Research Data, en løsning for forvaltning av forskningsdata.
Deling av digitale læringsressurser og løsninger som legger til rette for dette, både internt ved institusjonene samt i tillegg mellom institusjoner har hatt vår oppmerksomhet i flere år. DLR, en tjeneste fra BIBSYS for slik deling har vært i tidligversjon i noe tid. NTNU har nå besluttet å etablere et pilotprosjekt for å benytte tjenesten BIBSYS DLR integrert i sitt nye LMS for nettopp å kunne dele sine digitale læringsressurser. I forbindelse med at flere institusjoner vil inngå avtaler om nye LMS fremover er dette en meget relevant tjeneste også i en slik sammenheng, da det legger til rette for deling uavhengig av hvilket LMS en benytter eller for de som ønsker det – uavhengig av LMS. Som en del av Digitale læringsressurser tilbyr også BIBSYS løsninger for å levere åpne nettkurs (MOOC) samtidig som vi har ansvaret for nettstedet mooc.no, der slike kurs gjøres synlig og søkbare. Vi er spent på hva Stortingsmeldingen om Kvalitet i Utdanningen, som kommer i februar, sier om denne type aktiviteter. Det vil i noe omfang være styrende for vår videre satsing på dette området.
Som flere av dere sikkert er klar over, har Kunnskapsdepartementet startet et ”organiseringsprosjekt” der formålet er å forenkle og forbedre organiseringen av de underliggende virksomhetene for å få tjenester av bedre kvalitet samt mer effektiv ressursbruk. Prosjektet skal, gjennom dialog med virksomhetene, utrede forslag til færre og større virksomheter. Dette betyr sannsynligvis at BIBSYS’ virksomhet vil bli slått sammen med annen relatert virksomhet i fremtiden. En foreløpig avklaring forventes å foreligge i februar 2017.
Jeg minner videre om BIBSYS-konferansen<http://www.bibsyskonferansen.no/> som neste år arrangeres i Trondheim 14-15 mars. Nettsted med program og mulighet for påmelding er etablert.
Sist men ikke minst vil jeg på vegne av alle i BIBSYS takke dere for et godt samarbeid i året som har gått. Vi ønsker dere alle en god jul og et godt nytt år!
Med vennlig hilsen
Frode Arntsen
Direktør
BIBSYS
[cid:image001.jpg@01D25B90.E75F33C0]
Behov for bistand til aktivering/vedlikehold av e-ressurser
Høsten 2015 sendte BIBSYS en henvendelse til institusjonene hvor vi ba
de som var interessert i bistand knyttet til aktivering/vedlikehold av
e-ressurser om å melde sin interesse. BIBSYS informerte om at denne
tjenesten inngår i årlig avgift i 2016, men at det på sikt kan bli et
betalt oppdrag.
Historisk har denne aktiviteten vært en del av Portalkonsortiet som ble
lagt ned ved overgangen til Oria i 2013. De største
universitetsbibliotekene hadde på det tidspunktet sin egen løsning for
disse aktivitetene.
I 2016 har BIBSYS hatt ansvaret for å aktivere konsortiepakker for i
overkant av 20 institusjoner. Pga. stor arbeidsbelastning i 2016 har vi
ikke maktet å vedlikeholde pakkene utover ren aktivering. I dialog med
Rådgivende gruppe for Biblioteksystemkonsortiet, er det besluttet at fra
og med 2017 vil bistand til e-ressurser ikke inngå i årlig avgift, men
vurderes tilbudt som et betalt oppdrag.
Innledningsvis vil vi kartlegge hvor mange institusjoner som er
interessert i bistand med aktivering/vedlikehold av e-ressurser når
dette blir et betalt oppdrag. Vi ønsker også å kartlegge omfanget på
behovet. Basert på dette vil vi se på det samlende behovet for bistand
og estimere kostnader og ressursbehov for å tilby denne tjenesten. Er
behovet for bistand stort og BIBSYS ikke har tilgjengelige ressurser,
kan det bli aktuelt at BIBSYS leier inn hjelp fra de større universitetene.
Det er viktig å påpeke at dette ikke er en bindende påmelding, men en
kartlegging som grunnlag for pristilbud. Vennligst fyll inn følgende
skjema så fort som mulig og senest innen 10. januar.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSck1rKQw_cMgLY52jp5cYnX8NGO_-MmAWe…
NB: Vi ønsker kun et skjema per institusjon, og ber derfor om at dere
koordinerer lokalt.
Vennlig hilsen BIBSYS
-----------------------------------------------------
www.bibsys.no <http://www.bibsys.no/%22>